Zpracovávám
Seriál Jitřní záře - obsazení, příběh, epizody

Po obrovském úspěchu seriálu Iveta přichází Voyo s novým příběhem inspirovaným podle skutečné události. Seriál Jitřní záře sleduje mladou rodinu Junkových, která se rozhodne žít po svém, mimo systém. Svou dceru pojmenují nepovoleným jménem Jitřní záře a zabydlí se v šumavských lesích na zanedbané usedlosti. Do jaké míry může být člověk v moderní společnosti svobodný a jakou moc má ohledně výchovy dítěte stát a jeho úředníci?

Obsah článku
  1. Seriál Jitřní záře příběh
  2. Jitřní záře datum premiéry
  3. Petra Bučková a Jan Plouhar v roli alternativních rodičů
  4. Veronika Žilková a Lenka Vlasáková jako úřednice ze sociálky
  5. Půlnoční bouře jako inspirace pro Voyo Original
  6. Pátá vlaštovka Voyo Original
  7. Jitřní záře Voyo trailer

Seriál Jitřní záře příběh

Úředníkům vstup zakázán - takovým nápisem v nové minisérii od Voyo dává mladá rodina najevo svůj postoj ke státu poté, co se přestěhuje na romantickou usedlost uprostřed Šumavy. Místním obyvatelům se ale jejich alternativní styl ani trochu nezamlouvá a brzy se do celé záležitosti zapojí i správa sociálního zabezpečení.

„Je to příběh o střetu hodnot, kdy rodině vezmou dítě kvůli nepatřičnému jménu,“ říká režisér projektu Dan Wlodarczyk (Případy 1. oddělení, Kriminálka Anděl, Vinaři).

Jitřní záře datum premiéry

Minisérie bude mít celkem 6 epizod. První díl uvidíme 10. června 2022. Další budou následovat vždy s týdenním odstupem. Oficiální premiéru si seriál odbil na zlínském Film festivalu a kladné ohlasy sklidil také na Febiofestu.

Minisérie Jitřní záře epizody

  1. díl - 10. června 2022
  2. díl - 17. června 2022
  3. díl - 23. června 2022
  4. díl - 30. června 2022
  5. díl - 7. července 2022
  6. díl - 14. července 2022

Koupit Voyo kupon

Petra Bučková a Jan Plouhar v roli alternativních rodičů

V roli maminky bojující se systémem uvidíme herečku Petru Bučkovou (Kriminálka Anděl, Modrý kód). Otce Jitřní záře si zahrál Jan Plouhar (Úsměvy smutných mužů, Slunečná). Pro oba herce bylo natáčení chvílemi náročnou zkušeností - natáčelo se mimo jiné na Prachaticku, v Praze a okolí a také ve Španělsku mezi skutečnými alternativci.

Petra Bučková a Jan Plouhar v seriálu Jitřní záře

Veronika Žilková a Lenka Vlasáková jako úřednice ze sociálky

Podobně jako seriál Iveta, také Jitřní záře sází na několik známých tváří, které by měly přitáhnout televizní diváky. Sociální pracovnice, které nakonec rodině Junkovým odeberou miminko, si zahrály herečky Veronika Žilková a Lenka Vlasáková.

“Moje role představuje zástupce společenských konvencí a úředních postupů. Točili jsme na Šumavě a dostala jsem se do domácností sociálně vyloučených rodin. Bylo to velmi silný. já jsem vlastně hrála postavu, která mě svým způsobem patnáct let „pronásledovala.“ Veronika Žilková v rozhovoru pro web Zítřek.cz.

Seriál Jitřní záře obsazení

  • Jan Plouhar
  • Petra Bučková
  • Veronika Žilková
  • Lenka Vlasáková
  • Pavel Zedníček
  • Pavel Nový
Veronika Žilková a Lenka Vlasáková v seriálu Jitřní záře

Půlnoční bouře jako inspirace pro Voyo Original

I když to režisér seriálu Dan Wlodarczyk nikde přímo nepotvrdil, seriál je inspirovaný skutečným příběhem rodiny Fuxových, kteří v srpnu 2001 pojmenovali svou čerstvě narozenou holčičkou Půlnoční bouře. Z kauzy se brzy stala mediální senzace do kterého se zapojila tehdejší ombudsmanka a bývala mluvčí Charty 77 Anna Šabatová. Na přelomu tisíciletí znal Příběh Půlnoční bouře snad úplně každý. V dobovém rozhovoru pro zpravodajský server Idnes.cz tehdy maminka Blanka Fuxová vysvětlovala svůj kontroverzní životní styl těmito slovy:

“Tak například chodím nakupovat jednou za dva nebo tři měsíce. Snažím se nekupovat všechno, co trh nabízí, protože si myslím, že ne vše je pro člověka vhodné. Když peníze mám, tak se je snažím investovat do jiných věcí než jenom do konzumu. Nemusím všechno projíst. Máme zkrátka v životě jiné hodnoty a na prvním místě rozhodně nejsou peníze. To neznamená, že peníze ze života zcela vyřazuji, protože svou funkci určitě plní.”

Pátá vlaštovka Voyo Original

Seriál Jitřní záře je už pátým projektem pod taktovkou projektu Voyo Original, který se snaží o autentické a kvalitně zvládnuté řemeslo ve stylu zahraničních produkcí jako je Netflix nebo HBO Max. Po úspěšné sérii Případ Roubal následovaly seriály Guru, Národní házená a zatím nejúspěšnější minisérie Iveta, o kterém najdete všechny potřebné informace v článku Seriál Iveta - recenze, obsazení, vše o seriálu. Další novinkou na Voyo je letní tragikomedická minisérie Mužketýři.

Jitřní záře Voyo trailer


Další zajímavé články

"After: Pouto" na Voyo – Co od něj očekávat?
  • Natálie Nelligan
  • 12.03.2024
  • 0

S příchodem nového filmu "After: Pouto", který bude od 16. března dostupný na platformě Voyo, se fanoušci po celém světě těší na…

12 prosincových novinek na Voyo
  • Natálie Nelligan
  • 29.11.2023
  • 0

Obloha je šedá a pod nohama křupe první sníh. Najednou strávíme mnohem více času navlékáním hromady vrstev. Šála, rukavice……


(1) Komentářů
  • Hmm zajímavé obsazení...... Možná si to Voyo nakonec předplatím...