Zpracovávám
Eliška a Damián - nejhorší český seriál nebo nová guilty pleasure?

Nový seriál Eliška a Damián vzbudil na sociálních sítích pořádný poprask. Mediálně silně propagovaný pořad nedokázal naplnit divácká očekávání a krátce po uvedení schytává jedno špatné hodnocení za druhým. Dílo odsoudila jak kritika, která filmařům vyčítá lacinou výpravu či nepřesvědčivé herecké výkony, tak diváci. Je ale tento seriál ve srovnání s obdobnou konkurencí vážně taková tragédie? Nebo už divákům prostě jen došla trpělivost a na další “marketingovou” hru odmítají po sté přistoupit?

Obsah článku
  1. Eliška a Damián příběh
  2. Kritika Emmy Smetany a Roberta Urbana
  3. Poslední kapka pro diváka?

Eliška a Damián příběh

Eliška a Damián měl být zábavným romantickým příběhem propojující červenou knihovnu s pohádkovým motivem založeným na prolínání dvou časových rovin. Princ Damián (Robert Urban) žijící v 18. století dokáže díky záhadnému elixíru lásky cestovat napříč staletími ke své vyvolené dívce Elišce.

Zatímco Damián se musí obětovat pro dobro království a zasnoubit se s pruskou princeznou Frederikou, Eliška je ve 21. století vynervovanou manažerkou starající se o svou skomírající firmu, kterou zdědila po mamince. Setkání s podivínským Damiánem jí ale obrátí život naruby…

Emma Smetana v roli Elišky

Kritika Emmy Smetany a Roberta Urbana

Seriál krátce po uvedení sklidil doslova zdrcující recenze, našli se ale kritici, kteří projekt alespoň částečně obhajují. Například redaktor serveru Aktualne.cz Jakub Stejskal si v recenzi všímá kromě všech nedostatků i některých dílčích kvalit jako je jistá nadsázka nebo některé odvážnější nápady. Seriál díky nim snadno zapadne do kolonky tzv. "guilty pleasure", tedy tzv. provinilého potěšení, kdy i přes zjevné neumětelství dokáže ve výsledku způsobit i radost a divák si dílo pro tento podivný mix nakonec oblíbí.

Nejikoničtějším momentem prvního dílu, který už stačil zlidovět, je bezpochyby rvačka Emmy Smetany (v roli Elišky) s o 40 kilogramů těžším hrubiánem, kterého se slovy “Tak pojď, ty hajzle,” přehodí judo chvatem přes rameno...

Emma Smetana seriál brání argumentem, že si ze sebe dílo i sami herci umějí udělat legraci a celý projekt byl od začátku brán s nadsázkou.
"Seriál ani herci v něm se neberou vážně a místy si děláme legraci sami ze sebe," okomentovala zpěvačka svůj herecký výkon na sociálních sítích.

Hlavní hrdinové nového seriálu Eliška a Damián.

Poslední kapka pro diváka?

Dalším argumentem, který se na podporu seriálu objevuje je skutečnost, že jde čistě o odpočinkový projekt, který nemá žádné umělecké ambice - má pouze pobavit po náročném dni a tuto funkci dokáže splnit. Zdá se ale, že tento komerční přístup českým platformám do budoucna už tak snadno procházet nebude. Diváci jsou namlsaní zahraniční produkcí, která co do kvalit domácí tvorbu ve všech směrech převyšuje.

Vymlouvat se pouze na skutečnost, že v domácích podmínkách kvůli nedostatečným financím nic pořádného vzniknout nemůže, je čistý alibismus. Například ve 20., v 60. letech nebo i v prvních porevolučních byla kvalita hlavního proudu filmové i seriálové produkce vyšší než dnes (a také nesrovnatelně více oceňována v zahraničí).

Otázka je tedy možná postavená jinak. Není větší problém než jeden nepovedený seriál v celkovém nastavení producentů a jejich mylného chápání hlavního proudu, který si nasazuje laťku absurdně nízko a ve výsledku tak ze sebe i z diváků dělá hlupáky. Eliška a Damián by pak mohl být vztyčený prst českým televizím a pomyslný vrchol, který už český divák nehodlá v budoucnu překročit.


Pokud vás zajímá seriál Ulice, podívejte se, jaké nové postavy a další změny přinesou nejnovější díly.

Věděli jste, že prima+ můžete předplatit i bez platební karty?

Koupit prima+ dárkový poukaz


Další zajímavé články

"After: Pouto" na Voyo – Co od něj očekávat?
  • Natálie Nelligan
  • 12.03.2024
  • 0

S příchodem nového filmu "After: Pouto", který bude od 16. března dostupný na platformě Voyo, se fanoušci po celém světě těší na…

12 prosincových novinek na Voyo
  • Natálie Nelligan
  • 29.11.2023
  • 0

Obloha je šedá a pod nohama křupe první sníh. Najednou strávíme mnohem více času navlékáním hromady vrstev. Šála, rukavice……


(0) Komentářů
Zatím je tu ticho. Prolomte ho jako první.