Zpracovávám
5 nejlepších českých historických filmů na Voyo

Historické filmy jsou v posledních letech po komediích a detektivkách nejčastějším žánrem české kinematografie. Ať už se jedná o snímky z dramatického období Pražského jara, druhé světové války nebo komunistické minulosti, vždy se najde řada pozoruhodných osobností, jejichž příběh má smysl vyprávět i v dnešní době. Ne vždy se to podaří na výbornou, přesto existuje řada filmů, které stojí za pozornost. Vybrali jsme pět novějších historických snímků, které najdete ve filmotéce streamovací platformy Voyo.

Obsah článku
  1. Muž, který stál v cestě (2023)
  2. Zločin v Polné (2016)
  3. Masaryk (2017)
  4. Marie Terezie (2017-2021)
  5. Šarlatán (2020)

Muž, který stál v cestě (2023)

Pražské jaro je dnes vnímáno především ve znamení tragické okupace z 21. srpna 1968. O něco méně se už mluví o důvodech, které k této největší vojenské operaci od 2. světové války vedly. Reformátoři uvnitř vedení KSČ jako byl Josef Smrkovský, Oldřich Černík, Alexander Dubček nebo František Kriegel usilovali o demokratizaci československé společnosti, podařilo se jim zrušit cenzuru a opětovně zavést svobodu slova a připravovali další reformy včetně zavedení prvků tržního hospodářství.

Veškeré naděje ale utnula noc z 20. na 21. srpen. Snímek Muž, který stál v cestě popisuje následné dramatické události v jejichž čele stojí František Kriegel - jediný československý politik, který odmítne podepsat tzv. Moskevský protokol, dokument, který prakticky rušil veškeré obrodné procesy těžce vybojované od ledna do srpna 1968.

Muž, který stál v cestě hodnocení na ČSFD: 67%

Pořiďte si Voyo předplatné a sledujte historické české snímky bez omezení.

Koupit Voyo kupon

Zločin v Polné (2016)

Historický krimi film Zločin v Polné popisuje jeden z nejdramatičtějších soudních procesů naší historie. O Velikonocích v roce 1899 našli u Polné tělo devatenáctileté Anežky Hrůzové, za kterou byla nepřímo obivněna místní židovská menšina, konkrétně obžalovaný Leopolda Hilsner, jehož proces vyústil v nechvalně známou Hilsneriádu. V napínavém soudním dramatu září v roli T. G. Masaryka Karel Roden.

Masaryk hodnocení na ČSFD: 76%

Masaryk (2017)

Držitel 12 českých lvů se zabývá rozbouřeným životním obdobím Jana Masaryka mezi lety 1937-1939. Hlavního hrdinu sledujeme v jeho nejtěžší krizi, v psychyatrické léčebně, kam se "schoval" po anexi Československa. Pomocí retrospektiv se pak film vrací k důležitým mylníkům kolem Mnichovské dohody a Masarykově největšímu životnímu "selhání". 

Snímek byl za Českou republiku poslán na Oscary, kde ale neprošel do užší nominace.

Masaryk hodnocení na ČSFD: 70%

Marie Terezie (2017-2021)

Čtyřdílný snímek České televize natočený rumunským režisérem Robertem Dornhelmem láká na bohatou výpravu s krásnými dobovými kostýmy i zábavnou formu, která zároveň ctí důležitá historická fakta. První dva díly vypráví o mladé princezně a její ambiciózní cestě na rakouský trůn. Závěrečné dvě epizody pak vypráví o složitější období mocné panovnice bojující o budoucnost rakouského dědictví.

V následujících letech bycom se měli dočkat ještě posledního dvoudílného filmu, který by zobrazoval závěrečnou životní fázi jediné ženy, která kdy vládla na českém trůnu.

Marie Terezie hodnocení na ČSFD: 70%

Šarlatán (2020)

Životopisné drama Šarlatán vyniká skvělým hereckým výkonem Ivana Trojana a jeho syna Josefa Trojana v hlavních rolí. Oba ztvárnili postavu léčitele Jana Mikoláška, který svou revoluční diagnostickou metodou dokáže pomocí bylinných směsí úspěšně léčit i ty nejzávažnější choroby.

Do české tvorby vnáší také nepříliš rozšířené téma homosexuality a nadstandardní řemeslné zpracování.

Šarlatán hodnocení na ČSFD: 75%

 

Pokud máte rádi české detektivky, mrkněte na článek 5 nejlepších českých krimi seriálů na Voyo.

TOP 5 českých historických filmů na Voyo 2023

  1. Muž, který stál v cestě (2023)
  2. Zločin v Polné (2016)
  3. Masaryk (2017)
  4. Marie Terezie (2017-2021)
  5. Šarlatán (2020)

Další zajímavé články

"After: Pouto" na Voyo – Co od něj očekávat?
  • Natálie Nelligan
  • 12.03.2024
  • 0

S příchodem nového filmu "After: Pouto", který bude od 16. března dostupný na platformě Voyo, se fanoušci po celém světě těší na…

12 prosincových novinek na Voyo
  • Natálie Nelligan
  • 29.11.2023
  • 0

Obloha je šedá a pod nohama křupe první sníh. Najednou strávíme mnohem více času navlékáním hromady vrstev. Šála, rukavice……


(0) Komentářů
Zatím je tu ticho. Prolomte ho jako první.