01.09.2025

Po mnoha letech se vrací pořad, který zásadně proměnil českou gastronomickou scénu. Populární Ano, šéfe! s legendárním Zdeňkem Pohlreichem se znovu objeví na našich obrazovkách. A nepůjde jen o nostalgické vzpomínání. Čeká nás pořádně ostrý návrat do reality dnešních restaurací. První díl nové série uvidíme už 28. srpna ve 21:40 na TV Prima, ale pro největší fanoušky bude k dispozici na prima+ o týden dřív! Proč se Zdeněk Pohlreich rozhodl vrátit a co bude na nové sérii zajímavého?
Ano, šéfe! - nová série
Pořad Ano, šéfe! je pohledem do zákulisí české gastronomie. Pohlreichova schopnost říkat věci napřímo přináší do českých domácností spoustu zábavy a na některé bizarní díly fanoušci vzpomínají i léta poté.
Hned první chvilky nové řady Ano, šéfe! jistě fanouškům navodí pocity nostalgie. Přivítá nás sice zbrusu nová znělka, hned po ní se ale na obrazovce objeví starý dobrý Zdeněk Pohlreich, který vůbec neztrácí čas a vrhá se rovnou na věc.
1. díl - Restaurace Ořechovka v Liberci
Ořechovka je klasická menší hospůdka, kde se tak trochu zastavil čas. To se projevuje nejen výzdobou, která je tvořena především bannery a reklamními předměty, ale také složením jídelníčku a cenami. Vede ji mladý kuchař Michal společně se sestrou Martinou, která dělá v restauraci servírku. Michal je sice snaživý a dává do vaření srdce, ale jako jediný kuchař na celý lokál nestačí - a to i přes to, že v kuchyni pomáhá babička obou sourozenců. Je v kuchyni zavřený každý den od rána do večera, nemá čas se zajít podívat ani na svůj milovaný liberecký hokej, a tak mu schází motivace dělat věci pořádně.
Hned po usednutí ke stolu Zdeněk objeví kalíšek s plesnivými párátky, za což rovnou vyplísní servírku Martinu. Potom si objedná jídlo - mezi ním i vývar s játrovými knedlíčky „za třicet káblí“ nebo nechvalně proslulý kaťák. Jídlo ale bohužel za moc nestojí, což taky Zdeněk Michalovi rovnou vyčte. Michal přiznává, že téměř všechno vaří z polotovarů a že řízky a sýr na smažení obaluje v takzvaném panýrunku - směsi mouky, vajec a vody, čímž se snaží šetřit čas. Výsledkem ale je, že jídlo potom za moc nestojí.
Další dny následuje klasický „anošéfovský“ scénář - prvně zátěžový test, kde Pohlreich zjišťuje, jak si na tom restaurace stojí při návalu hostů, po něm cenné lekce toho, jak se má kuchyně (a restaurační byznys obecně) správně vést. Zdeněk Michala dokonce vezme na exkurzi do Next Dooru - do jedné ze svých vyhlášených restaurací.
Po návratu Ano, šéfe! do Restaurace Ořechovka Zdeněk zjišťuje, že si Michal skutečně vzal některé rady k srdci - na jídelním lístku sice stále figurují utopenci a různé jiné hospodské stálice, byl však doplněn i o jiné, o něco promyšlenější dobroty. Zlepšení a snaha tam vidět je, což Pohlreich dokáže ocenit (přestože jídlo komentuje slovy „asi chvilku potrvá, než sem zabloudí komisaři od Michelina“), hned v prvním díle tedy vidíme jednu hvězdu (která má taky nový háv!).
Jak si vede Michal a Ořechovka nyní?
Podle různých zpráv a rozhovorů dobře, restauraci už ale neprovozují. Michal se rozhodl si dát od gastronomie pauzu, a tak pracuje v úplně jiném odvětví. Hvězdička ho sice potěšila, přesto však cítil vyhoření a nezbývalo tak nic jiného, než si od všeho dát trochu odstup.
2. díl - Restaurace u Jelena
V druhém díle se Zdeňkem zavítáme do restaurace u Jelena v Drahotuších. Hospoda na první pohled dostává svému jménu - je plná jeleního paroží, plyšových jelenů a jiných zvířecích relikvií. Jejím majitelem je David, který zároveň i vaří, a podnik vede se svou manželkou Lucií. David se sice hodně snaží, má ale pocit, že mu v kuchyni docházejí nápady, a tak se obrací na Pohlreicha, aby mu podnik pomohl postavit na nohy.
Přestože v restauraci nabízí jen 5 jídel, podle Zdeňka nejsou nic moc. V polévce je nerozmíchaná jíška, knedlíky jsou kupované. Vyčnívá snad jen sekaná, která je velmi dobrá. Po jídle se podíváme i do ostatních částí restaurace - kromě lokálu totiž k hospodě patří i velká společenská místnost, kde se zrovna chystá pohřební hospoda, dále kinosál plný starého harampádí a zahrádka, kterou obývají zakrslé kozy. Špatné vedení restaurace se projevuje také tím, že David v maskáčovém rondonu raději rozváží jídlo autem, než aby se plně věnoval vaření.
Po krátkém výletu po Drahotuších se místní ansámbl pouští do úklidu a přípravy na smuteční hostinu. Po vypjaté situaci s nevděčným zákazníkem nastává malé odlehčení v podobě rozverné pomocné kuchařky Eviti, která na kameru sází jednu hlášku za druhou. Té Zdeněk pomůže vyšperkovat zálivku na salát a tím se tak může vrhnout na zátěžový test. Při něm nastává solidní zmatek, který završí kozí invaze do kuchyně. Zdeněk klasicky úřaduje a zásobí Davida radami, jak restauraci pozvednout na vyšší úroveň.
Po návratu to vypadá, že se restaurace zvládla postavit na vlastní nohy - steak sice není udělaný podle šéfových představ, na ostatních pokrmech ale neshledává nic špatně. I interiér podniku je čistší a přívětivější. I přes to, že by se ještě dalo lecos zlepšit, si tak David a jeho tým nakonec z pořadu odnáší nálepku s jednou hvězdičkou, kterou mu Zdeněk předal především jako motivaci pro další zlepšování.
Jak je na tom restaurace u Jelena v současnosti?
V současnosti už se Restaurace U Jelena nenachází v Drahotuších, ale v Hustopečích nad Bečvou, kam se přestěhovala letos v červenci. Aktuální recenze podniku jsou smíšené, vesměs ale převládají ty pozitivní, dá se tedy předpokládat, že Pohlreichova návštěva měla smysl a personál v čele s Davidem se nakonec poučil.
Sledujte Ano, šéfe! dříve než v televizi!
Sledujte novou řadu Ano, šéfe! díky poukazu na prima+ o týden dřív a nečekejte až nový díl vyjde v televizi!
Kdy a kde sledovat nové díly?
- Premiéra: čtvrtek 28.8.2025
- Čas: 21:40 na TV Prima
- Předpremiéra: na prima+ o týden dřív
- Počet epizod: 10
- Zajímavost: uvidíme i jubilejní 100. díl pořadu
(0) Komentářů