23.09.2025

Po mnoha letech se vrátil pořad, který zásadně proměnil českou gastronomickou scénu. Populární Ano, šéfe! s legendárním Zdeňkem Pohlreichem se znovu objevilo na našich obrazovkách. A rozhodně nejde jen o nostalgické vzpomínání. Čekal nás pořádně ostrý návrat do reality dnešních restaurací. Zdeněk si opět nebere servítky a přináší tak, bezvadnou podívanou. Žádná z restaurací zatím neobdržela více než jednu hvězdičku. A dvě restaurace svou činnost už ukončily. Mrkněte co se v jednotlivých dílech dělo!
Ano, šéfe! - nová série
Pořad Ano, šéfe! je pohledem do zákulisí české gastronomie. Pohlreichova schopnost říkat věci napřímo přináší do českých domácností spoustu zábavy a na některé bizarní díly fanoušci vzpomínají i léta poté.
Hned první chvilky nové řady Ano, šéfe! jistě fanouškům navodí pocity nostalgie. Přivítá nás sice zbrusu nová znělka, hned po ní se ale na obrazovce objeví starý dobrý Zdeněk Pohlreich, který vůbec neztrácí čas a vrhá se rovnou na věc.
První díl - Restaurace Ořechovka v Liberci
Ořechovka je klasická menší hospůdka, kde se tak trochu zastavil čas. To se projevuje nejen výzdobou, která je tvořena především bannery a reklamními předměty, ale také složením jídelníčku a cenami. Vede ji mladý kuchař Michal společně se sestrou Martinou, která dělá v restauraci servírku. Michal je sice snaživý a dává do vaření srdce, ale jako jediný kuchař na celý lokál nestačí - a to i přes to, že v kuchyni pomáhá babička obou sourozenců. Je v kuchyni zavřený každý den od rána do večera, nemá čas se zajít podívat ani na svůj milovaný liberecký hokej, a tak mu schází motivace dělat věci pořádně.
Hned po usednutí ke stolu Zdeněk objeví kalíšek s plesnivými párátky, za což rovnou vyplísní servírku Martinu. Potom si objedná jídlo - mezi ním i vývar s játrovými knedlíčky „za třicet káblí“ nebo nechvalně proslulý kaťák. Jídlo ale bohužel za moc nestojí, což taky Zdeněk Michalovi rovnou vyčte. Michal přiznává, že téměř všechno vaří z polotovarů a že řízky a sýr na smažení obaluje v takzvaném panýrunku - směsi mouky, vajec a vody, čímž se snaží šetřit čas. Výsledkem ale je, že jídlo potom za moc nestojí.
Další dny následuje klasický „anošéfovský“ scénář - prvně zátěžový test, kde Pohlreich zjišťuje, jak si na tom restaurace stojí při návalu hostů, po něm cenné lekce toho, jak se má kuchyně (a restaurační byznys obecně) správně vést. Zdeněk Michala dokonce vezme na exkurzi do Next Dooru - do jedné ze svých vyhlášených restaurací.
Po návratu Ano, šéfe! do Restaurace Ořechovka Zdeněk zjišťuje, že si Michal skutečně vzal některé rady k srdci - na jídelním lístku sice stále figurují utopenci a různé jiné hospodské stálice, byl však doplněn i o jiné, o něco promyšlenější dobroty. Zlepšení a snaha tam vidět je, což Pohlreich dokáže ocenit (přestože jídlo komentuje slovy „asi chvilku potrvá, než sem zabloudí komisaři od Michelina“), hned v prvním díle tedy vidíme jednu hvězdu (která má taky nový háv!).
Jak si vede Michal a Ořechovka nyní?
Podle různých zpráv a rozhovorů dobře, restauraci už ale neprovozují. Michal se rozhodl si dát od gastronomie pauzu, a tak pracuje v úplně jiném odvětví. Hvězdička ho sice potěšila, přesto však cítil vyhoření a nezbývalo tak nic jiného, než si od všeho dát trochu odstup.
Druhý díl - Restaurace u Jelena
V druhém díle se Zdeňkem zavítáme do restaurace u Jelena v Drahotuších. Hospoda na první pohled dostává svému jménu - je plná jeleního paroží, plyšových jelenů a jiných zvířecích relikvií. Jejím majitelem je David, který zároveň i vaří, a podnik vede se svou manželkou Lucií. David se sice hodně snaží, má ale pocit, že mu v kuchyni docházejí nápady, a tak se obrací na Pohlreicha, aby mu podnik pomohl postavit na nohy.
Přestože v restauraci nabízí jen 5 jídel, podle Zdeňka nejsou nic moc. V polévce je nerozmíchaná jíška, knedlíky jsou kupované. Vyčnívá snad jen sekaná, která je velmi dobrá. Po jídle se podíváme i do ostatních částí restaurace - kromě lokálu totiž k hospodě patří i velká společenská místnost, kde se zrovna chystá pohřební hospoda, dále kinosál plný starého harampádí a zahrádka, kterou obývají zakrslé kozy. Špatné vedení restaurace se projevuje také tím, že David v maskáčovém rondonu raději rozváží jídlo autem, než aby se plně věnoval vaření.
Po krátkém výletu po Drahotuších se místní ansámbl pouští do úklidu a přípravy na smuteční hostinu. Po vypjaté situaci s nevděčným zákazníkem nastává malé odlehčení v podobě rozverné pomocné kuchařky Eviti, která na kameru sází jednu hlášku za druhou. Té Zdeněk pomůže vyšperkovat zálivku na salát a tím se tak může vrhnout na zátěžový test. Při něm nastává solidní zmatek, který završí kozí invaze do kuchyně. Zdeněk klasicky úřaduje a zásobí Davida radami, jak restauraci pozvednout na vyšší úroveň.
Po návratu to vypadá, že se restaurace zvládla postavit na vlastní nohy - steak sice není udělaný podle šéfových představ, na ostatních pokrmech ale neshledává nic špatně. I interiér podniku je čistší a přívětivější. I přes to, že by se ještě dalo lecos zlepšit, si tak David a jeho tým nakonec z pořadu odnáší nálepku s jednou hvězdičkou, kterou mu Zdeněk předal především jako motivaci pro další zlepšování.
Jak je na tom restaurace u Jelena v současnosti?
V současnosti už se Restaurace U Jelena nenachází v Drahotuších, ale v Hustopečích nad Bečvou, kam se přestěhovala letos v červenci. Aktuální recenze podniku jsou smíšené, vesměs ale převládají ty pozitivní, dá se tedy předpokládat, že Pohlreichova návštěva měla smysl a personál v čele s Davidem se nakonec poučil.
Sledujte Ano, šéfe! dříve než v televizi!
Sledujte novou řadu Ano, šéfe! díky poukazu na prima+ o týden dřív a nečekejte až nový díl vyjde v televizi!
Třetí díl - Penzion Pláně
Ve třetím dílu nejnovější série se Šéf vrací na svou milovanou Šumavu (kde se odehrává také například díl z jedné z nejlépe hodnocených restaurací v historii Ano, šéfe!, z Restaurace U Štěpána). Tentokrát navštěvuje Penzion Pláně, rodinný podnik, kde se hosté můžou ubytovat a dát si něco k snědku. Penzion vede majitel Jakub s manželkou eliškou, kteří takto v tandemu i obsluhují hosty - Jakub vaří a Eliška obsluhuje. Další stálý personál ale nemají, a tak není těžké odhalit, že to mají s restaurací těžké.
První neduhy se projevují už v prvním momentu návštěvy. Eliška totiž přichází za Zdeňkem pro objednávku i s malým capartem v nosítku. Manželský pár má celkem 4 děti a jelikož nemají nikoho na hlídání, tráví děti svoje dny s rodiči na place. Už na základě toho Pohlreich odhaduje, že restaurace asi nebude v nejlepším stavu. To se mu potvrzuje i u jídla - přestože Jakub říká, že na jídlech není co zkazit, v hodnocení nakonec jakž takž obstává jen jedno z pěti objednaných.
Při konfrontaci se ukazuje, že - motivovaný majitel hospody si namlouvá, že vaří docela dobře a potřebuje jen trochu nakopnout, ve skutečnosti se ale topí v dluzích, má v kuchyni nepořádek a žije v iluzi. Tady se k tomu navíc přidává fakt, že se majitel nebojí zahnat stres a žal lahvinkou alkoholu. Není tedy k podivu, že při tradičním zátěžovém testu kuchyně pohořela.
Hned další den probíhá v kuchyni generální úklid. Zároveň s tím Zdeněk konfrontuje Elišku s tím, že alkohol může z velkých potíží udělat ještě větší, když se to s ním přehání, Eliška ale tvrdí, že s tímhle tedy opravdu problém nemají. Potom se celý tým pouští do práce, aby se pokusil situaci napravit a možná se i něčemu novému přiučit.
Jako vždy se Pohlreich po několika týdnech do restaurace vrací. Objednává si několik jídel, a to včetně knedlíků s „žerounem“ (což má být ve skutečnosti žahour, menu je jen špatně napsané). Oba manželé neskrývají zklamání z toho, jak celá návštěva Ano, šéfe! proběhla. Zklamaný je nakonec i Zdeněk, jelikož jídlo není o moc lepší než minule. Jakub si odnáší nálepku s jednou hvězdičkou, slibuje však Zdeňkovi, že si ji nalepí až tehdy, kdy bude mít pocit, že se skutečně služby v jeho restauraci zlepšily.
Jak si vede Jakub s Eliškou a Pláně nyní?
Rok a půl po natáčení Jakub přiznává, že jim sice při natáčení docvaklo pár věcí a účel tak splnilo, ve výsledku si ale odnesli především znechucení a špatný pocit. Manželku Elišku to navíc semlelo natolik, že už nechce mít s pořadem nic společného. Přesto ale mají oba odhodlání podnik dále zlepšovat a věří, že se jim bude dařit. Samolepku s jednou hvězdičkou zatím stále vylepenou nemají.
Čtvrtý díl - Restaurace a penzion Na Čertovce
Čtvrtý díl série a jubilejní stý díl Ano, šéfe! nás zavede na Dolní Moravu, kde se nachází i penzion s restaurací Na Čertovce, které se „zatraceně nedaří“. Vede ji mladý a ambiciózní podnikatel David, který má sice odhodlání, ale nemá moc zkušeností a vůdčího talentu. Za sebou má ale sympatický tým kuchařů a číšníků, který restauraci drží na nohou.
Na první pohled působí restaurace dojmem skanzenu. Na zdech jsou pověšeny zvířecí kožešiny a menu je v nezměněném stavu už 17 let (ano, skutečně celých 17 let). A podle toho to i vypadá. Všechno jídlo je těžké a recepty jsou zastaralé, takže lidi si raději uvaří doma, než aby šli utratit své těžce vydělané peníze na Čertovku. Dobrou zprávou je alespoň to, že je David otevřený změnám a chce chod restaurace obrátit správným směrem.
Dle Zdeňkových rad tedy v krátkém čase a ve spolupráci s personálem upravuje interiér i exteriér hospůdky, uklízí každou píď kuchyně i zázemí a mění jídelníček. Dokonce i rituálně pálí historické menu na dvorku v sudu. Jestli Davidova snaha stála za to Zdeněk testuje zátěžovým testem, na který pozval hordu hladových cyklistů. Ti si nové menu pochvalují, a tak to vypadá, že se podnik vydal správným směrem. Můžeme jen doufat, že v tomto kurzu bude David pokračovat i nadále.
Návrat štábu na Čertovku se nese ve znamení mírného zlepšení. Zdeněk si pochvaluje výborný holandský řízek, na druhou stranu ale kuchyni vrací nezamíchaný Caesar salát. Nakonec ale David dostává od Šéfa pochvalu a odnáší si nálepku s jednou hvězdičkou. I když jídlo má ještě svoje mouchy, většina je podle Pohlreicha vlastně docela dobrá. Nejdůležitější ale byla snaha všech, kdo se na chodu restaurace podílejí, kteří neházejí flintu do žita a nepřestávají se snažit.
Jak si vede David s Čertovkou nyní?
David evidentně po natáčení nezahálel a měnil co se dalo. Začal výměnou kuchaře, restauraci vymaloval, položil novou podlahu a v plánu má ještě doladit jídelní lístek. Na programu jsou i letní víkendové grilovačky na zahrádce hospody. Nejdůležitější ale je, že majitel podniku David nalezl ztracené sebevědomí a má chuť dát restauraci skutečně do pucu. To potvrzuje i hodnocení na internetu, které v poslední době stoupá.
Pátý díl - Starosuchdolská restaurace
5. díl 9. série Ano, šéfe! si bere na paškál pražskou restauraci, které šéfuje Olena, bodrá provozní původem z Ukrajiny. Olena je jediný člověk, který se byl schopen restaurace chopit po předchozím nájemci, jak se dozvídáme od majitele domu pana Křena. Zároveň prý jde i o nejlepšího provozovatele, jakého zatím podnik měl.
Jídlo v restauraci ale stojí za starou bačkoru, o jednom jídle dokonce Zdeněk prohlašuje, že chutná jako „obnošená pošťácká brašna“. Olena ale tvrdí, že na jídlo do hospody lidi chodí a že si ho dokonce pochvalují. V následujících minutách pořadu si tedy můžeme ověřit, na čí straně je pravda.
O kuchyni se stará kuchařka Maruška, která si na výpomoc vzala svou maminku Lydii. Obě kuchařky pochází z Ukrajiny, stejně jako paní Olena. Na zátěžový test si dámy věřily, přestože ještě půl hodiny před otvíračkou čekaly, až Olena přiveze zboží, ze kterého se mělo vařit. To Zdeněk počastoval svými charakteristickými uštěpačnými poznámkami, kterými se ale Olena nenechala rozhodit. Bohužel ale měl Zdeněk jako vždycky pravdu. Zátěžák dopadl katastrofálně.
Nový den ale přináší nové příležitosti, a tak děvčata v kuchyni chystají ukázku toho, co by mohly začít v kuchyni připravovat. Šlo třeba o tradiční boršč, který je jim vlastní. Za odměnu si Pohlreich ve spolupráci s panem Křenem připravili pro personál pár husarských kousků, jako třeba zavážku zboží ve lžíci bagru přímo na terasu nebo spanilou marketingovou jízdu veteránem Mercedes (kterému se bohužel jízdou zadřely pakny, což pana Křena pěkně rozladilo). Následovalo pár dalších rad ohledně provozu restaurace a kuchyně a pak už Zdeněk nechal partu napospas osudu.
Po několika týdnech se ale štáb do hospody pochopitelně vrátil. To, co Zdeňkovi Olena naservírovala však nebylo úplně podle jeho představ. Jídla byla špatně dochucená, k těstovinám se špenátem se podával kečup (prý „omylem“) a rizoto vypadalo, že bylo připraveno ze všelijakých zbytků. Dámský tým si tedy hvězdičku bohužel neodnesl.
Jak je na tom Suchdolská restaurace nyní?
Těžko říct, protože na internetu není k dohledání nic moc o nynějším stavu restaurace. Podle všeho to ale vypadá, že lokál převzal zase jiný majitel, který se pustil do gruzínské kuchyně. Nezbývá nám než mu popřát, aby mu byznys šel lépe než Oleně.
Kdy a kde sledovat nové díly?
- Premiéra: čtvrtek 28.8.2025
- Čas: 21:40 na TV Prima
- Předpremiéra: na prima+ o týden dřív
- Počet epizod: 10
- Zajímavost: uvidíme i jubilejní 100. díl pořadu
(0) Komentářů